Med assosiasjoner til Sibirkulde og en utbredt machokultur er det kanskje lett å tenke at kruttsterk kaffe er tingen for den russiske bjørnen. Men Russland er faktisk et stort te-land; russerne drikker i gjennomsnitt fire kopper te hver dag. Det er mer enn tilsvarende tall for kaffe i Norge!

De siste tiårene har imidlertid kaffeforbruket vært sterkt økende. Her kan du lese mer om hvordan våre naboer i øst drikker sin kaffe.

Instant kaffe er populært

Den første kaffetrenden i Russland var påvirket av teens sterke posisjon; instantkaffe med sukker. Man lagde med andre ord kaffen på samme måte som man lagde te.

Fortsatt er ca 85% av kaffekonsumet i Russland instant kaffe. Filterkaffe og bønner er imidlertid på sterk fremmarsj, blant annet gjennom fremveksten av stadig flere kaffebarer og ved at flere får kaffetraktere hjemme. Denne kaffen regnes som premium i forhold til instant kaffe blant russerne, og det meste av økningen i forbruk kommer herfra. Selv om veksten er stor, er forbruket fortsatt ikke mer enn 1,5 kg per person, i Norge er dette tallet ca 9 kg.

Russlands uoffisielle nasjonalkaffe: RAF kaffe

Russland er kanskje ikke en stor kaffenasjon, men de har faktisk sin egen, uoffisielle, nasjonale kaffedrikk, Raf kaffe. raf ble til ved en tilfeldighet, her er historien bak kaffen med det litt spesielle navnet.

Rafael Timerbaev likte kaffen sin med melk. En dag på nittitallet, gikk han inn i en kaffebar og spurte, naturlig nok, etter en god kopp kaffe med melk. Baristaen tok utfordringen og lagde en spesial til Rafael, som bestod av en espresso med krem og sukker, som ble steamet sammen. Rafael ble begeistret, og fortsatte å bestille denne. Folk rundt han ble nysgjerrig, og bestilte det samme som Rafael, eller Raf. Dermed var en ny kaffedrikk skapt, og nå får du RAF kaffe på kaffebarer i hele Russland.

Det finnes ingen original Raf oppskrift, men en “original Raf” består stort sett av en espresso, krem, en ts vaniljesukker og en ts sukker, gjerne steamet sammen i en pitcher. I tillegg finnes det en rekke ulike smaksvarianter, for eksempel Lavendel Raf.

Hvem som lagde den første Raf’en er det ingen som er 100% sikre på, kaffebaren stengte for mange år siden, og Rafael Timerbaev selv husker ikke. Så om det er myten om Raf eller selve kaffen som er best vites ikke. Gi oss gjerne en lyd hvis du har vært i Russland og drukket Raf!

(kilder: russiaknowledge.com, thesprudge.com)