Med en andel på nærmere 45 prosent av markedet, er Brasil verdens ledende kaffeprodusent – en posisjon landet har hatt de siste 150 årene. Den brasilianske kaffen er mild på smak og brukes gjerne i kaffeblandinger.

 

Smak

Som følge av blant annet klima og dyrkingsmetoder, har kaffen fra Brasil en mild og søtlig smak med lite syre. Det meste av det vi kjenner som «brasilkaffe» er blandingssorter som brukes som grunnelement i videre blandinger. Selv om Brasil også dyrker Robusta-varianter, er det Arabica-kaffe som utgjør hovedvekten (80 prosent) av produksjonen.

 

Effektivt produksjonsland

Mens flere av de viktigste kaffeproduserende landene dyrker kaffe i fjellsider høyt over havet, ligger Brasils plantasjer ofte i flatere og lettere tilgjengelig landskap. Kaffen kan derfor flere steder høstes maskinelt, og det betyr en mer effektiv produksjon. En maskin erstatter 100 kaffeplukkere.
I den videre foredlingen brukes forskjellige metoder. I Brasils klima, med tydelig avgrensede regntider og tørre perioder tørkes vanligvis hele kaffebæret etter innhøsting. 71 prosent av de brasilianske kaffefarmene er mindre enn 10 hektar – altså relativt små. Mens enkelte av de større farmene selger sin kaffe direkte til utenlandske kaffehus, organiserer mange av småbøndene seg i kooperativer som håndterer det videre salget til agenter og eksportører.

 

JDE og Brasil

Brasil er det viktigste produksjonslandet for oss. og gjennom Kaffehuset Friele har vi handlet kaffe fra Brasil i mer enn 150 år!

Kaffe fra Brasil utgjør nær halvparten av all kaffen i Friele-blandingene, og brukes i blandinger som Friele Frokostkaffe, Krone og Café Noir. Flere av variantene i Norwegian roast serien kommer også fra Brasil, slik som de UTZ-sertifiserte Friele espresso og Ipanema bourbon.