Det gyldenbrune, skumaktige laget på espressoen din; du har sikkert lagt merke til det, men vet du hva det er?  Dette aromafulle laget kalles crema. Nysgjerrig på hva crema er, og hva ulik farge og tykkelse kan si om kaffen din? Les videre, så skal vi forklare!

Dette er Crema

Crema dannes av naturlige oljer og sukkerarter som frigjøres når kaffebønnene kvernes. Når den malte kaffen tilsettes vann i kaffemaskinen, vil oljen legge seg som et flytende lag oppå kaffen. Farge og tykkelse på cremaen kan variere mye; fra lys hassel til veldig mørk brun og fra tynn til veldig tykk.

Fargen på crema

Hvis cremaen i koppen din er lyst og lett, vil du kjenne at kaffen smaker ganske svakt. Dette skyldes at vannet er ikke varmt nok. Da vil ikke vannet trekke tilstrekkelig inn i kaffen, og dermed vil ikke all aromaen overføres til den ferdige kaffedrikken. Tilsvarende vil for varmt vann forårsake at for mye kaffe blir ekstrahert, og kaffen smaker sterkere enn forventet. Da vil cremallaget være mørkt.  

Tykkelsen av cremalaget

Ønsker du å lage et fint tykt cremalag? Da er det viktig å bruke kaffebønner som har er nymalte! I tillegg er brenningsgrad viktig.  Bruk kaffebønner som ikke er for mørke, for eksempel våre mediumbrente kaffebønner. Jo mørkere kaffen er brent, jo flere oljer og sukker forsvinner i brenningsprosessen. Et tykt cremalag gir din espresso en fyldig smak og produserer også en lengre ettersmak enn filterkaffe.

Lær mer om kaffe – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ingen crema?

Fikk du ikke cremalag på din espresso? Det kan være flere årsaker til det, de to meste vanlige er at du enten bruker veldig mørkbrente bønner, eller at kaffen er for fint malt. Les mer om de ulike malingsgradene her Den fine malingen danner en «blokk» i maskinen, noe som medfører at det er vanskelig for vannet å trenge gjennom. En mindre mørkbrent eller grovere malt kaffe kan altså være løsningen.  

Den perfekte cremaen på espressoen din

En god kre gir din espresso en fyldig smak og produserer også en lengre ettersmak enn filterkaffe. Laget må ikke være for tykt eller for tynt, og må forbli intakt i minst 2 minutter. Mange barista satser på en 1/10 espresso crema.

Illy.sept17